Duvar Nasıl Boyanır?
Belirli aralıklarla boya ve badana yapmak, evinizin daha temiz ve hoş görünmesini sağlamanın yanında ortamın hijyenini de artırır. Ayrıca duvarlarınızda yapacağınız renk değişiklikleri evinizin havasını değiştirerek, dekorasyonunuzu tamamlar. Kendiniz yapmasanız, boya ustası uzmanlığından faydalansanız dahi boya nasıl yapılır? diye merak ediyor olabilirsiniz. Peki, duvar nasıl boyanır? Duvar boyama öncesinde nasıl bir hazırlık süreci gerekir? Boya yapmaya evin neresinden başlamak gerekir? Tüm bu soruların yanıtlarını hazırladığımız rehber içerikte bulabilirsiniz.
“Duvar nasıl boyanır?” öğrenmeden önce duvar boyama için gerekli malzemeler nelermiş inceleyelim:
· Duvar boyası
· Boya tavası
· Maskeleme bandı
· Koruyucu örtü
· Astar
· Rulo fırça
· Kestirme fırça
· Teleskopik sap
Boya rulosu ve teleskopik sap sayesinde geniş alanları daha kısa sürede boyayabilirsiniz. Yaşam alanlarınıza kısa sürede yeni bir görünüm kazandırmak istiyorsanız boya tabancası kullanarak daha kısa sürede boyama yapabilirsiniz. Kestirme fırça ise duvar dibi, priz ve aydınlatma anahtarlarının çevresi gibi ince işçilik gereken yerler için gereklidir.
Sadece duvar boyama değil tavan boyama da yapmak istiyorsanız avize ve diğer aydınlatma ürünlerini sökmek için yukarıda sıralanan malzemelere ek olarak yanınızda ideal uzunlukta bir merdiven ile tornavida bulundurabilirsiniz. Tercihinize göre boya yaparken maske, koruyucu gözlük ve eldiven de kullanabilirsiniz.
Boya Öncesi Yapılması Gerekenler
Duvar boyama esnasında hem yerlerin ve eşyalarınızın kirlenmemesi hem de kendinize daha rahat bir çalışma alanı yaratmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Duvar boyasına başlamadan önce uygulamanız gereken üç adım şunlardır:
Eşyaların Üzerine ve Zemine Koruyucu Örtü Serin
Duvar boyama öncesinde almanız gereken ilk önlem, odadaki eşyaların boyanacak yüzeyden uzaklaştırılmasıdır. Ancak çoğu zaman bu önlem yetersiz kalabilir. Zira boya yaparken fırçadan ya da rulodan sıçrayan boya damlaları, odanın ortasına doğru çekilmiş eşyaların üzerine ve zemine sıçrayabilir. Bundan kaçınmak için ev boyama işlemine hazırlık aşamasında eşyaların ve zeminin üzerine koruyucu bir örtü serebilirsiniz. Kalın plastikten yapılan örtüleri işiniz bittikten sonra dikkatli bir biçimde katlayıp doğrudan güneş ışığı görmeyecekleri bir yerde saklarsanız uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.
Duvardaki Aksesuarları Kaldırın
Boyayacağınız duvarlardaki dekoratif objeleri kaldırıp güvenli bir yere taşıdıktan sonra aynı işlemi prizler, ışık anahtarları ve çerçeveleri, termostat gibi kontrol elemanları için de uygulayabilirsiniz. Tabii bunları söktükten sonra açıkta kalan ve kabloların uçlarının bulunduğu delikleri maskeleme bandıyla kapatarak boyanın bu bölümle temasını önlemelisiniz.
Bitişik Yüzeyleri Maskeleme Bandı ile Kapatın
Maskeleme bandı kullanımı en önemli ev boyama tüyoları arasında yer alıyor. Duvar boyaları akışkan yapısı gereği fırçadan az miktar da olsa damlayabilir veya boyama esnasında fırçanın hatalı bir bölgeye değmesi kötü bir görünüm oluşturabilir. Bu tarz durumlardan kaçınmak için tıpkı bir önceki aşamada olduğu gibi maskeleme bandı kullanabilirsiniz. Kapı çerçevelerinden tavan ve duvarın birleştiği kısma, süpürgeliklerden pencere pervazlarına kadar farklı kısımları maskeleme bandı ile kapatabilirsiniz.
Ev İçi Boyamaya Nereden Başlanır?
Evinizdeki yaşam alanlarının yepyeni bir görünüme kavuşması için işe tavanlardan başlayabilirsiniz. Tavan boyası sürme işlemi, tıpkı duvar uygulamasındaki gibi ilerler. Önce kestirme fırça kullanılarak kenarlar boyanır ve ardından orta kısımlara geçilir. Tavanın orta kısmında daha rahat çalışabilmek amacıyla kestirme fırça ile kenarları boyarken 10 santimetrelik hat oluşturmayı hedefleyebilirsiniz. Ayrıca tavan boyarken merdiven kullanmak yerine rulo veya fırçayı teleskopik sapa sabitleyerek boya yapmayı tercih ederseniz çok daha rahat bir şekilde çalışabilirsiniz.
Tavanı boyadıktan sonra bir süre kurumasını bekleyip duvarlara geçebilirsiniz. Duvar boyarken zamandan ve enerjiden tasarruf sağlamak için rulo veya fırça kullanmak, en sık tercih edilen yöntemdir. Ancak duvar boyama sürecini daha da az zaman ve enerji harcayarak tamamlamak isterseniz boya tabancasını tercih edebilirsiniz. Tabanca ile boyayı püskürtürken yukarıdan başlayıp aşağıya doğru kesintisiz bir hat oluşturmaya gayret ederseniz kolayca pürüzsüz bir görünüm yakalayabilirsiniz.
İç cephe boyalarının renklerinin tam olarak oturması için 24 ila 48 saat arasında süre geçmesi gerekir. Dolayısıyla yeni boyanmış odayı bu süre dahilinde kurumaya bırakmalı ve mümkün olduğunca kullanmamalısınız. Bu detaya sadık kalarak hangi odadan başlayacağınıza, gündelik kullanım yoğunluğunuza göre karar verebilirsiniz. Örneğin; oturma odası ve salon duvarlarını aynı gün boyamak yerine birindeki işlemler bittikten sonra diğer odalardan birine geçebilirsiniz. Böylece gündelik rutininizi bozmamış ve konforunuzdan ödün vermemiş olursunuz.
Duvar Nasıl Boyanır?
Duvar boyama, püf noktalarına dikkat edildiğinde gayet kolay ve kısa sürede tamamlanabilir. Birbirinden özel iç cephe renkleri ile yaşam alanlarınızın atmosferinizi değiştirmek için aşağıda sıralanan üç adımı takip edebilirsiniz.
1. Adım: Astarın Sürülmesi
Duvar nasıl boyanır sorusunun yanıtını verirken astardan bahsetmemek olmaz. Astar kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise duvardaki toz ve lekeleri temizlemektir. Astar, hem boyanın yapışma kabiliyetinin artmasını hem de ideal renk derinliğinin yakalanabilmesini mümkün kılar. Astar kullanımı ayrıca kusursuz görünüm yaratmak için ekstra kat sürme zorunluluğunu ortadan kaldırır. Böylece zamandan, iş gücünden ve bütçeden tasarruf edebilirsiniz. Duvara sürülen astarın çok kalın olmasına gerek yoktur. Pürüzsüz ve eşit oranda uygulanması fazlasıyla yeterlidir. Tamamen kuruması içinse yaklaşık 3-4 saat gerekir.
2. Adım: Boyanın Hazırlanması
Duvar boyama amacıyla satışa sunulan iç cephe boyası çeşitleri ek işlem gerektirmeden doğrudan yüzeye sürülebiliyor. İnceltme işlemi gerekiyor ise etiket üzerindeki bilgiler dikkatlice okunmalıdır. İnceltme işleminden sonra boyayı uygulamaya geçmeden önce boyayı tahta veya plastik bir çubukla karıştırın. Karıştırma işlemi boyanın homojenliğini destekler, böylece hem boyanın kapatıcılık kabiliyeti artar hem de çok daha pürüzsüz görünüm elde edilebilir. Boyayı karıştırırken çevreye sıçramasından çekiniyorsanız boyayı işlem öncesinde daha derin bir kovaya boşaltabilirsiniz. Boyayı uygulama aşamasında “boya kabına” az miktarlarda dökerek uygulamada kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz.
3. Adım: Boyanın Duvarlara Uygulanması
Boyayı hazırladıktan sonra uygulama safhasına geldik. Boyayı duvara sürmeye 5 ila 7,5 santimetre kalınlığında çizgiler oluşturacak şekilde kenarlardan başlamanız gerekir. Önce kenarları kestirme fırça ile boyadıktan sonra rulo yardımıyla duvarın merkezine doğru boyayı sürmeye devam edin. Rulo veya fırça ile duvara boya sürerken “M” ya da “W” tekniğini kullanabilirsiniz. Çoğu profesyonelin de tercih ettiği bu teknikler sayesinde boyanın duvara eşit oranda yayılmasını sağlayabilirsiniz. Fırça veya ruloya boya alırken derin bir kovadan veya boya kabından alabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken püf nokta, fırça veya ruloya boya aldıktan sonra fazla boyayı sıyırmaktır. Böylece duvardaki bazı bölgeleri fazla boya gelerek renk eşitsizlikleri olmasını önlemiş olursunuz.
Duvar Boyası Kaç Kat Atılır?
“Duvar nasıl boyanır?” öğrenmek isteyenler “Duvar boyası kaç kat atılır?” sorusunun da yanıtını arar. Bu konuya yönelik en doğru kararı, eski rengi ile yenisi arasındaki ton farklılığını ve duvar boyama teknikleri arasından hangisini uygulayacağınızı göz önünde bulundurarak verebilirsiniz. Eğer eski duvar boyasına yakın renklerle çalışacaksanız ve açık renk üzerine koyu renk uygulama yapıyorsanız kullanacağınız renge göre en az 2 kat sürmeniz yeterlidir. Ancak koyu renk üzerine açık renk boyayacaksanız ya da şerit tekniği gibi dekoratif duvar boyama stillerini uygulayacaksanız hem astardan hem da boyadan daha fazla kat atmanız gerekebilir.
Duvar boyama yaparken ilk kat sonucunda karmaşık bir görüntünün oluşması son derece normaldir. Karmaşık görünüm, ikinci katı attığınızda genelde ortadan kaybolur. İkinci kat kuruduktan sonra sonuca bakıp bir kat daha boya sürerek çok daha kusursuz görünüm elde edebilirsiniz. Boyama bittiğinde kusursuz bir sonuç elde etmek için katları sürerken kesintisiz hareketler yapmaya özen göstermelisiniz. Böylece duvarın her bölgesine eşit kalınlıkta boya sürülmüş olur. Aynı amaç doğrultusunda ayrıca duvara sürmeden önce rulo veya fırçadaki fazlalık boyayı akıtabilirsiniz.