1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde %10 İndirim 

Derz Nedir, Derz Yenileme Nasıl Yapılır?

Derz Nedir, Derz Yenileme Nasıl Yapılır?

Derz Nedir, Derz Yenileme Nasıl Yapılır?

Derz dolgular, banyo ve mutfak başta olmak üzere pek çok yaşam alanında kullanılır. Ancak diğer tüm yapı malzemelerinde olduğu gibi bu ürünler de zaman içerisinde yıpranabildiğinden derz yenileme gerekebilir. Yazımızı okuyarak derz ve derz dolgusunun yanı sıra pratik derz dolgusu yenileme yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Derz Nedir?

Derz dolgu; seramik, fayans, granit, mermer gibi yapı malzemelerinin arasındaki boşluğu kapatmak için kullanılan kimyasal bir bileşiktir. Yer ve duvar kaplamaları döşendikten sonra aralarındaki derz kanalları, dolgu malzemesi kullanılarak kapatılır. Böylece çeşitli sıvıların ya da toz ve benzeri maddelerin zamanla bu kanallardan içeri girip kaplama malzemesinin altındaki katmanlara zarar vermesi önlenmiş olur.

Hem iç hem de dış mekan derz yenileme işlerinde kullanımı son derece yaygın olan derz dolgu, silikonlu ve epoksi olmak üzere iki farklı türe ayrılır. Çimento esaslı olan silikonlu derz dolgular , polimer bağlayıcı katkılıdır ve düşük su emme, yüksek dayanıklılık özellikleriyle dikkat çeker. Su itme kapasiteleri yüksek olduğu için banyo, mutfak gibi ıslak hacimli yüzeylerde yaygın olarak kullanılır. 8 milimetreye kadar olan derz aralıklarını doldurmak için tercih edebileceğiniz silikonlu derz dolgu, uygulama kolaylığı sayesinde zamandan ve enerjiden tasarruf edilebilmesine olanak tanır.

Epoksi derz dolgu malzemesi ise 2 milimetreden 15 milimetreye kadar olan derz kanallarını kapatmak için kullanılır. Kimyasal etkilere karşı dayanıklı olan bu malzeme; fabrikalar, yemekhaneler, yüzme havuzu gibi alanlar için en iyi derz dolgu seçeneklerinden biri olarak bilinir.

Derz Yenileme Adımları

Eski derz yenileme işleminin asıl amacı; seramik, fayans, granit, mermer yüzeylerin temiz ve şık görünüme kavuşmasını sağlamaktır. İşlem aynı zamanda kaplama malzemeleri arasındaki boşlukların kapatılarak boşluklardan su sızması gibi büyük yapısal sorunların meydana gelme ihtimalini de azaltır. Tüm bu avantajlardan maksimum ölçüde yararlanmanızı sağlayacak yenileme sürecini beş ana aşamaya ayırabiliriz. Bu aşamalar:

·  Derz dolgunun seçimi

·  Yenileme için gerekli malzemelerin temini

·  Eski derz dolgusunun sökülmesi

·  Fayans derz yenileme işleminin yapılması

·  Yenilenen derzin temizlenmesi olarak sıralanabilir.

Derz dolgusu farklı renklerde satışa sunulur. Dolayısıyla derz yenileme işleminin ilk adımında fayanslarınızla uyumlu derz rengini seçmeye odaklanmanız, görsel açıdan en iyi sonucu elde etmenizi mümkün kılacaktır. Renk açısından uyum sorunu yaşamamak için ayrıca derzi hazırlarken mümkün olduğunca az su kullanmanız gerekir. Fazla su kullanmak derz dolgusunun renginin değişmesine neden olabilir.

Ürün seçiminde, renk uyumundan bağımsız olarak dikkat edilmesi gereken birkaç durum daha vardır. Örneğin; tercih ettiğiniz derz dolgusunun hızlı kuruma özelliğine sahip olması yenileme işleminin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. Yüksek aşınma direnci ve su iticiliği özelliklerine sahip Filli Boya Flex Fuga veya Filli Boya Super Flex Fuga ile bu avantajdan kolayca yararlanabilirsiniz. Filli Boya uzmanlığıyla geliştirilen çimento esaslı ürün, 6 milimetreye kadar tüm iç ve dış mekan seramik, fayans, granit, mermer derz aralarında kullanıma uygundur.

Derz Yenileme İçin Gerekli Malzemeler

Fayans derz dolgusu yenileme işlemi için sahip olmanız gereken malzemeler şunlardır:

·  Derz dolgu

·  Yardımcı dolgu ürünleri

·  Tel fırça

·  Spatula

·  Lastik mala

·  Nemli sünger ya da mikrofiber bez

·  Kurulama bezi

·  Maskeleme bandı

Derz yenileme işlemi esnasında etraf toz ve diğer malzeme artıklarıyla kirlenebilir. Bu nedenle uygulama öncesinde mekandaki eşyaları başka bir alana taşıyabilirsiniz. Eğer taşımak mümkün değilse, eşyaların ve mobilyaların üzerine koruyucu bir örtü serebilirsiniz. İşlem sırasında sağlık riski oluşturabilecek durumlardan kaçınmak içinse maske, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Eski Derz Nasıl Sökülür?

Derz yenileme öncesinde yapısal bütünlüğünü kaybeden eski dolgu sökülmelidir. Eski derz dolguları sökülmezse fayans arası derz yenileme işlemi sonrası istenilen sonucu elde etmek epey güçleşir. Eski tabakada kopma oldukça, üst kısımdaki yeni derz katmanında zamanla çatlaklar ve dökülmeler meydana gelebilir.

Araştırma yaparken tuz ruhu gibi kimyasallar yardımıyla eskiyen derzi yerinden kolayca sökebileceğinize dair bilgilere denk gelebilirsiniz. Ancak bu tür ürünlerin, derzin altındaki tabakalara ciddi oranda zarar verme ihtimali vardır. Dolayısıyla eski derzi fayans arasından çıkartmak için özel olarak üretilmiş elektrikli aletlerden faydalanabilirsiniz. Elinizde böyle bir alet yoksa aynı işlem için çekiç ve tornavida da kullanabilirsiniz. Büyük parçaları bir yardımcı gerekmeden elinizle sökebilir, sonrasında elektrik süpürgesi ile fayans aralarındaki daha küçük parçaları toplayabilirsiniz.

Derz yenileme öncesinde uygulama alanını tertemiz hale getirmek için çok amaçlı yüzey temizleyicilerden yardım alabilirsiniz. Fayans aralarını tozdan ve kirden tamamen arındırmak amacıyla dilerseniz karbonat ve sirke karışımı gibi temizleyici etkisi yüksek seçeneklere de yönelebilirsiniz. Son olarak temiz bir bez yardımıyla yüzeyi silip ardından kurulayarak uygulama adımına geçebilirsiniz

Derz Nasıl Yenilenir?

Fayans derz yenileme işleminin başlangıcında dolgu malzemesini uygulamaya hazır hale getirmeye öncelik verebilirsiniz. Bunun için derz dolgu malzemesini bir kovaya döküp ardından yavaşça su eklemeniz yeterlidir. Toz haldeki derz dolgusunu ve suyu kovaya döktükten sonra bir mala yardımıyla iyice karıştırmalısınız. Bu işlemi daha hızlı yapmak için karıştırma ucu takılı bir matkap kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Kovanın dibinde karışmamış harç kalıp kalmadığını kontrol edip derzin biraz daha sertleşmesi için 5-10 dakika bekleyip derzi uygulamaya geçiş yapabilirsiniz.

Uygulamanın ilk adımında, derz dolgusundan bir litre kadar alıp fayansın üzerine dökün. İkinci adımda döktüğünüz dolguyu mala yardımıyla fayansların üzerine yayarak dolguyu dağıtın. Her iki adımı da belirli ölçülerde alanlarla sınırlı tutmanız, istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasını engeller. Bu kapsamda uygulama yapacağınız yüzeyi belirli bölümlere ayırabilirsiniz. Her bir derz kanalının eşit biçimde dolduğundan emin olduktan sonra varsa fazlalıkları alıp çalışma alanının kurumasını bekleyebilirsiniz. Uygulama alanının yeterince kuruduğundan emin olduktan sonra temizlik aşamasına geçebilirsiniz.

Derz Nasıl Temizlenir?

Derz yenileme işleminin son aşaması olan temizlik işlemini üç adımda kolayca tamamlayabilirsiniz.

1. Adım: Fayansların Nemli Bez ile Silinmesi

Derz yenileme ya da sıfırdan uygulama işleminin ardından 10 ila 20 dakika arasında değişen süreyle dolgunun matlaşması beklenir. Bu süre tamamlandıktan sonra ilk olarak fayansları nemli bir bez ile silmeye başlayabilirsiniz. Fayansların üzerine bulaşan derz artıklarını ortadan kaldırmak için gerçekleştireceğiniz bu işlemi, dolgu yapıldıktan sonraki ilk üç saat içerisinde yapmanız önemlidir. Aksi halde derz malzemesi iyice kuruyacağından fayans üzerinden temizlemek için daha fazla zaman ve enerji harcamak gerekebilir.

2. Adım: Yüzeyin Temizleyiciler Yardımıyla Kirden Arındırılması

Fayansları ve derz dolgusunun üzerini ıslak bir mikrofiber bez yardımıyla silerek yüzeydeki kolayca temizleyebilirsiniz. Ardından dilediğiniz yüzey temizleyici kullanarak yine bir mikrofiber bez yardımıyla yüzeyi birkaç kez daha silip tüm kalıntılardan arındırabilirsiniz.

3. Adım: Nemli Yüzeyin Kurulanması

Derz temizleme işleminin son adımı kurulama. Temizlik sonrası nemlenen yüzeyi kurulayarak temizliğinizi tamamlayabilirsiniz. Derz dolgusu yenileme işlemi tamamlanmış alanı kuruladıktan sonra gözünüzden kaçan herhangi bir kalıntı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Eskimiş veya rengini yenilemek istediğiniz derzlerinizi Filli Boya Flex Fuga veya Filli Boya Super Flex Fuga ile kolayca yenileyebilir, banyo ve mutfaklarınızda temiz bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Etiketler: Derz Nedir, Derz Yenileme Nasıl Yapılır?
Şubat 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR